Many thanks to Graeme Reid for the masthead drawing & design - © 2005 (www.gnreid.co.uk)

FAQ in Romanian

Răspunsuri la câteva din cele mai puse întrebări despre Sven Hassel și site-ul Porta's Kitchen

  1. Mai este Sven Hassel încă în viață?

    Da. La momentul scrierii, Sven Hassel trăiește în orașul Barcelona, Spania.

  2. Vor mai apărea noi cărți ale lui Sven Hassel?

    În ultimele interviuri, (din 1997 și 1999) Sven Hassel a declarat că scrie o nouă carte, intitulată probabil "Glorioasa înfrângere", bazată pe evenimentele legate de încercarea de asasinare a lui Grofaz (Adolf Hitler) din anul 1944. În orice caz, dă de înțeles că îmbătrânește și nu mai scrie foarte repede.

  3. Ai văzut site-ul lui Erik Haaest?

    Bineînțeles. Citește întrebarea următoare.

  4. Este Sven Hassel un mincinos? Sunt întâmplările povestite de el adevărate?

    Există numeroase situații în grupurile de știri și forumurile de discuții de pe Internet care îl "demască" pe Sven Hassel, numindu-l "mincinos". Oricum, uneori e dificil să știi exact ceea ce vor ei sa demaște - romanele sau reclamațiile autorului.

    • Romanele sunt evident ficționale, scrise excepțional luate ca atare. Sven Hassel însuși a spus multe(deși el susține că sunt bazate pe fapte reale). Întreaga idee de "regiment disciplinar de tancuri" e ciudată, dar este o șansă situațională strălucită. Mă refer la ideea de trupe de elită, dar anti-naziste. De ce oamenii trebuie sa "sară" dincolo de întâmplări si să susțină că sunt minciuni mă depășește. Sunt romane - un număr mare de povestiri înlănțuite în modul cel mai distractiv și, deopotrivă, cel mai șocant.
    • Ajungem acum la biografia lui Sven Hassel și la revendicările sale, care sunt ceva mai greu de apărat. De mult timp, cam de la începutul anilor '70, un jurnalist danez, pe nume Erik Haaest a muncit din greu ca să dezvăluie "adevărul" despre Sven Hassel. Cartea lui a fost tradusă parțial în engleză și pusă pe un site. Pot exista adevăruri și neadevăruri deopotrivă în biografia oficială și în versiunea lui Erik Haaest. Eu am senzația că Sven Hassel a construit o legendă unică în jurul său și al camarazilor săi și că va fi foarte greu să se nege această legendă. În plus, versiunea lui Haaest este scrisă într-un stil de tabloid, atât de isteric, că a ajuns ea însăși la nivelul unei glume. Cum va suna următoarea "demascare"!!?? Oamenii, însă, vor continua să citeze din declarațiile lui pe Internet, oricând vor avea ocazia.
  5. Personajele chiar au existat?

    Sven Hassel a sușținut în nenumărate rânduri că personajele sale chiar au existat. De asemenea, ne-a declarat în interviul din 1999 că deține fotografii ale camarazilor săi. Cei mai mulți dintre ei au murit in război, dar a dezvăluit că Micuțul și Legionarul au supraviețuit și au intrat, respectiv reintrat în Legiunea Straină, că Heide se pare că a devenit general în Armata Est-Germana (!) și că despre Gregor se spune că a devenit un om de afaceri foarte bogat în parteneriat cu un sergent american. Mă rog, nu știu, dar este o poveste frumoasă.

  6. De unde pot face rost de carțile lui Sven Hassel?

    Seria de romane ale lui Sven Hassel în limba engleză a fost scoasă din editare de mai mult de un deceniu. Cei mai mulți dintre noi le-au procurat din diverse anticariate sau "magazine de caritate", deși se pare că sunt din ce in ce mai greu de găsit la ora actuală. Sunt o serie de vânzători de cărți pe Internet, care s-au "specializat" pe cărțile lui Sven Hassel, datorită cererii mari.

  7. De unde pot face rost de ecranizările cărților?

    Filmul "Frontul terorii" (Titlul original: "Wheels of Terror"), ecranizare după "Blindatele morții", cu Bruce Davison în rolul lui Joseph Porta(!), a fost de asemenea șters. Mi-am găsit copia video acum câțiva ani printr-un comerciant care dădea anunțuri în revista Empire. Nu am reușit să găsesc filmul pe web până acum. Atenție la faptul că există încă un film cu acest nume - "Wheels of Terror" - (cu o mașină "posedată" sau ceva de genul ăsta), care este disponibil pe web. Nu îl confundați cu cel al lui Sven Hassel (deși probabil că este mult mai bun decât ecranizarea mai sus menționată...)

  8. Cum a venit vorba de Porta's Kitchen?

    Nimeni nu m-a mai întrebat asta, dar sunt sigur că sunt mulți care ar fi vrut. Când am început să folosesc Internetul, în 1996, am descoperit site-uri detaliate despre toate domeniile care mă interesau, mai puțin pentru Sven Hassel. Singura pagină web în acea perioadă era a lui Risto din Finlanda și era abia la început. Vezi (așa arătau site-urile pe vremea aceea). Așa că ne-am pus în comun cunoștințele și resursele, iar Risto a venit cu numele de "Porta's Kitchen" (bucătăria lui Porta), pentru că el planificase ca o parte din site să fie dedicată clasicelor rețete ale Herr Maestrului-Bucătar Porta. Imediat ce site-ul a fost pus pe Geocities, emailurile au început sa apară, iar cantitatea informațiilor schimbate să crească. Au urmat apoi pozele scanate ale copertelor cărților, iar site-ul se extinde în continuare, ceea ce nu poate fi decât bine...

  9. Dar despre Mailing List?

    Mailing List-ul lui Sven Hassel a fost pregătit în 1997 și este la ora actuală "găzduit" de e-grupuri (acum preluat de Yahoo!, bineînțeles). E vorba de discuții. O grămadă de mesaje - nimic mai mult. Cam ca în război, presupun. Dacă ai intrat în listă și n-ai primit nici un mesaj, nu îți face probleme. Într-o zi vei găsi o mulțime! Între timp, poți oricând să citești arhivele. Înscrie-te acum!

  10. Mai sunt și alte site-uri despre Sven Hassel?

    Mai sunt câteva, dar am "furat" mult din conținutul lor (copertele cărților etc.), așa că Porta's Kitchen e o adevărată compilare a celorlalte site-uri locale mai mici. Numai site-ul lui Erik Haaest a avut foarte multe informații originale (și un pic senzaționale), dar se pare că a fost scos de pe Internet de curând (probabil de Geocities). Dacă dai peste un site bun referitor la Sven Hassel, mă anunți, nu-i așa?

Romanian translation kindly provided by Silviu Man © 2003

FAQ in English


Home - Books - Biography - Characters - Email - Mailing List - Copyright Notice