Many thanks to Graeme Reid for the masthead drawing & design - © 2005 (www.gnreid.co.uk)

FAQ Suomeksi

Joitakin vastauksia kysymyksiin Sven Hasselista ja Porta's Kitchen web sivuista.

 1. Elääkö Sven Hassel?

  Kyllä Tätä kirjoitettaessa Sven Hassel on elossa ja voi hyvin, asuen Barcelonassa, Espanjassa.

 2. Onko odotettavissa uusia tarinoita Sven Hasselilta?

  Viimeaikaisissa haastatteluissa (1997 ja 1999) Sven Hassel on maininnut kirjoittavansa uutta kirjaa, mahdollisesti nimeltään "The Glorious Defeat" (Ihana Romahdus) perustuen vuoden 1944 "Gröfazin" salamurhayritykseen. Mutta hän painottaa olevansa jo vanha, eikä kirjoita enää kovin nopeasti.

 3. Oletko nähnyt Erik Haaest:in web sivut?

  Kyllä vain. Lue seuraava kysymys.

 4. Onko Sven Hassel valehtelija? Ovatko tarinat totta?

  On olemassa lukuisia viestejä eri uutisryhmissä ja keskustelu forumeilla kautta Internetin, jotka oletettavasti 'paljastavat' Sven Hasselin valehtelijaksi. Kuitenkin on joskus mahdotonta tietää tarkalleen mitä ollaan paljastamassa - kirjoja vai hänen väitteitään.

  • Kirjat ovat sisällöltään selvästi fiktiivisiä, vaikka ovatkin upeasti kirjoitettuja. Sven Hassel on itse ilmaissut asian olevan näin. (Vaikka hän väittääkin tarinoiden perustuvan tositapahtumiin.) Koko 'rangaistusrykmentti' on jo käsitteenä outo, mutta se antaa loistavia mahdollisuuksia tapahtumien kuvaukseen. Eliittijoukkoja, mutta samalla anti-natseja. Miksi ihmiset tahtovat hyökätä tarinoita vastaan, tahtoen 'paljastaa' ne 'valheiksi' on minun käsitykseni ulkopuolella. Sillä ne ovat tarinoita - suuri määrä anekdootteja yhteen sidottuna mitä viihdyttävimmällä, ja järkyttävimmällä tavalla.
  • Nyt tulemme Sven Hasselin elämänkertatietoihin ja hänen henkilökohtaisiin väitteisiinsä, joita on hieman vaikeampi puolustaa. Useiden vuosien ajan, aina 70- luvulta alkaen, Tanskalainen toimittaja nimeltään Erik Haaest on työskennellyt kovasti paljastaakseen 'totuuden' Sven Hasselista. Haaestin kirja on osittain käännetty Englanniksi ja julkaistu hänen nettisivuillaan. On hyvinkin mahdollista, että totuuksia ja valheita, molempia, on molemmissa elämänkerroissa, virallisessa ja Erik Haaestin versiossa. Minun tuntemukseni on, että Sven Hassel on rakentanut hyvin omalaatuisen myytin itsensä ja toveriensa ympärille, tietoisena että tämän myytin todenperäisyyden jäljittäminen olisi mahdotonta. Sillä aikaa Haaestin versio on kirjoitettu sellaisella hysteerisellä, tabloidi-tyylillä, että se on jo itsessään silkka vitsi. Mikähän seuraava paljastus mahtaisi olla!!?? Mutta ihmiset jatkavat hänen villien arviointiensa lainaamista joka käänteessä Internetissä.
 5. Ovatko kirjojen henkilöt todella joskus eläneet?

  Sven Hassel on toistuvasti painottanut, että kaikki hahmot hänen kirjoissaan perustuvat todellisiin henkilöihin. Hän on jopa julkaissut joitakin heidän valokuviaan webissä. (Voit itse päättää ovatko ne aitoja vai ei.) Useimmat hänen tovereistaan kaatuivat sodan aikana, mutta hän on myös paljastanut että ainakin Pikkuveli ja Legioonalainen selvisivät, ja liittyivät/uudelleen liittyivät Ranskan muukalaislegioonaan. Heide taas oletettavasti kohosi Everstiksi Itä-Saksan armeijassa (!) Ja Gregorin on kerrottu tulleen varakkaaksi liikemieheksi kumppaninaan Amerikkalainen Kersantti- No, en tiedä, mutta se on hieno tarina.

 6. Mistä voin hankkia näitä kirjoja?

  Sven Hasselin kirjojen Englanninkieliset painokset ovat olleet loppuunmyytyjä yli vuosikymmenen. Useimmat ovat kyenneet hankkimaan koko sarjan käytettyjen tavaroiden kaupoista, vaikka nyt näyttääkin että ne ovat pikaisesti katoamassa. Hyvä uutinen on, että neljä kirjoista (The Legion Of The Damned, Wheels Of Terror, Comrades Of War and SS General) julkaistaan Englannissa vuoden 2003 aikana, kustantajana Cassel Military Paperbacks. (suom. huom! Suomenkielisiä käännöksiä ei ole vaikea löytää, lukuun ottamatta ensimmäisiä käännöksiä ja painoksia, joita ei ole kääntänyt erittäin taitava Renne Niku-Paavola. Book Studios Ltd. on julkaissut koko 14 kirjan sarjan useina eri painoksina suomeksi, pokkareina kaksilla erilaisilla kansilla, ja niitä löytää edelleen edullisesti uusina esim. useimmista R-kioskeista. -JN-)

 7. Mikä on kirjojen oikea kronologinen järjestys?

  Sven Hasselin tarinat todella ovat pitkien anekdoottien sarja, eikä mitään ehdottoman oikeaa aikajärjestystä ole. Katso historiallinen kronologia täältä tai lue ne julkaisujärjestyksessä.

 8. Mistä saan hankittua elokuvan?

  Filmi Wheels of Terror (Suomeksi julkaistu nimellä 'Rangaistuspartio') pääosissa Bruce Davidson, Portana on myös vaikea hankinta. Löysin oman kopioni jokunen vuosi sitten erään myyjän mainoksen Empire Magazinessa. En toistaiseksi ole löytänyt sitä mistään webistä. Huomaa, että on olemassa myös toinen filmi nimeltä Wheels of Terror (jostain riivatusta autosta, tai sellaisesta) jota saa hankittua onglemitta. (vaikka onkin tod. näk. paljon parempi kuin tämä epäonnistunut Sven Hassel filmi.)

 9. Miten Porta's Kitchen syntyi?

  Kukaan ei ole koskaan kysynyt, mutta olen varma, että joku olisi halunnut. Kun aloitin netin käytön (1996) löysin jo olemassa olevia aktiivisia ja yksityiskohtaisia web-sivuja yhdestä jos toisestakin aiheesta joka minua kiinnosti - paitsi en Sven Hasselista. Ainoa sivu jonka löysin oli Riston Suomessa julkaisema sivusto, ja hän oli vasta aloittanut. Katso se täältä. (tuolta useimmat web-sivut näyttivät silloin.) Joten kokosimme voimamme ja järjestimme resurssimme. Risto keksi nimen Porta's Kitchen (hän oli suunitellut tekevänsä osion joka olisi omistettu Herra superkokki Portan klassisille resepteille.) Ei aikaakaan kun sivut olivat julkaistu Geocities palvelimella, sähköpostit alkoivat valua sisään, ja lisää informaatiota vaihdettiin ja sivuille lisättiin kansikuvia. Ja sivut ovat edelleen laajenemassa. Joka on hienoa.

 10. Mutta entäpä postituslista?

  'The Sven Hassel Mailing List' perustettiin 1997 ja nykyään sitä hallitsee Yahoo. Lista kulkee sykleissä. Paljon, paljon viestejä - sitten ei yhtään. Aivan kuin sota, sanoisin. Jos olet liittynyt listalle, etkä ole kuullut mitään, ei syytä huoleen. Eräänä päivänä huomaat viestien vyöryn. Sitä odotellessa voit aina lukea viestiarkistoja. Liity nyt! (suom. huom! Keskustelu tapahtuu Englannin kielellä.)

 11. Onko muita Sven Hassel aiheisia web sivuja?

  On joitakin, ja olenkin varastanut niistä paljon sisältöä (esim kirjan kansia ym.) joten Porta's Kitchen on todellinen kokoelma kaikista pienemmistä sivustoista. Vain Erik Haaestin sivuilla oli paljon alkuperäistä (joskin sensaatio-hakuista) informaatiota. Mutta näyttää siltä että ne olisi poistettu webistä äskettäin. (tod. näk. Geocitiesin toimesta.) Jos joku törmää hyvään SH aiheeseen liittyvään sivustoon kerro se meille, jooko?

Finnish translation kindly provided by Juha Nieminen © 2003

FAQ in English


Home - Books - Biography - Characters - Email - Mailing List - Copyright Notice