Many thanks to Graeme Reid for the masthead drawing & design - © 2005 (www.gnreid.co.uk)
Click here for English version


Seuraava Sven Hasselin elämänkerta on koottu useista eri virallisista lähteistä - kirjojen kansista, elokuvan "Wheels Of Terror" suom."Rangaistuspartio" esitteestä, haastattelut ja lehdistötiedotteen on ystävällisesti toimittanut Svenin poika, Michael.

Sven Hassel

Sven Hassel with copies of his books in various languages

Sven Hasselin kuva, joka on julkaistu monissa hänen Suomen ulkopuolella julkaistuissa kirjoissaan Sven Pedersen syntyi huhtikuun 19.päivä 1917 tyypilliseen Tanskalaisen työläisluokan perheeseen Frederiksborgissa, Tanskassa. Hänen vanhempansa olivat Peder Oluf ja Hansigne Pedersen, ja myöhemmin hän otti äitinsä tyttönimen - Hassel - omaksi sukunimekseen.

Vuonna 1931, 14 vuoden iässä, Sven Hassel liityi kauppalaivastoon hyttipoikana. Hän palveli viisi vuotta tässä työssä, ennenkuin suoritti asepalveluksensa Tanskan puolustusvoimissa 1936.

Vuonna 1937 hän myi omaisuutensa, mukaanlukien hänen suosikkikirjansa - Erich Maria Remarquen 'Länsirintamalta ei mitään uutta' ja 'The Time That Followed' - maksaakseen passinsa. "Minulla oli vain yksi toive: liittyä armeijaan. Tanskassa, joka oli tuolloin työttömyyden rasittama, ei ollut mahdollisuuksia. Sven Hassel ja käsivarsinauha Straf Rgm 27 Olin jo yrittänyt liityä vapaaehtoisena Husaareihin, mutta työläistaustani vuoksi minulla ei ollut mahdollisuuksia tulla valituksi upseerikoulutukseen." Hän matkusti Saksaan salamatkustajana. "Saksa sattui olemaan lähempänä kuin Englanti. Menin Wehrmacht:in värväystoimistoon liittyäkseni, mutta se ei ollutkaan niin helppoa, kuin olin luullut. Vain Saksan kansalaiset voivat palvella Wehrmacht:issa. Puolen vuoden yrittämisen jälkeen minut viimein hyväksyttiin Ratsuväkirykmentti 7:n palvelukseen, ehdolla että minusta tulisi Saksan kansalainen." Kuuden kuukauden parakeissa eristyksen jälkeen Breslaussa, Hassel viimein otettiin palvelukseen, ja lähetettiin Panssarirykmentti 2:een Eisenachissa.

Sven Hassel upseerin univormussa "Kukaan ei uskonut että tulisi sota. Olimme kaikki tietoisia uudelleenvarustelusta, mutta luulimme sen olevan takuu siitä, ettei tämä hulluus koskaan tapahtuisi." Vuonna 1939, Hassel ja Wehrmacht marssivat Puolaan.

Vuotta myöhemmin hän yritti karata. "En ole koskaan nähnyt miesten menevän taisteluun seikkailunhimoisena. Yleisesti, vei noin 15 minuuttia menettää sellainen halu. Sota ei ole mikään puistoretki, ja vuoden jälkeen olin hyvin yksinkertaisesti loppuunajettu. en palannut yksikkööni lyhyen loman jälkeen. Sven Hassel päässään Saksalainen teräskypärä He kutsuivat sitä karkuruudeksi. Minut siirrettiin Sonderabteilung:iin, rangaistusyksikköön, jonka miehistönä oli rikollisia ja toisinajattelijoita." Sen jälkeen kyse oli vain hengissä selviytymisestä. "Meille annettiin aina kaikkein vaarallisimmat tehtävät - meidän ei uskottu palaavan elävinä. Tapa jolla taistelimme, teki meistä ihmisrottia, vain itsesuojeluvaistomme avulla pärjäsimme. Siinä syy, miksi köyhyys luo parhaat sotilaat; köyhien miesten täytyy taistella vain elääkseen." Yhden Rautaristin ansaitsemiseen rangaistuspataljoonan sotilailta vaadittiin suorituksia, jotka tavallisessa joukkoyksikössä olisivat riittäneet viiteen.

Hassel haavoittui seitsemän kertaa palveluksensa aikana. Hänelle myönnettiin Rautaristin 1. ja 2. luokka, sekä useita muita ansiomerkkejä, joita hän ei koskaan kanna - Kultainen ansiomitali, Italian Sotilasansioristi. Hänet on ainoastaan nähty kantavan Suomalaista ansiomerkkiä, todennäköisesti Suomen Vapaudenristin 3. tai 4. luokka, joka Saksalaisen sotilaan rinnassa on poikkeuksellisen arvokas tunnustus.

Sven Hassel panssarisotilaan univormussa Hän palveli Toisessa ratsuväkirykmentisä sekä Panssarirykmenteissä 11. ja 27. Ensimmäisen Idän kampanjan jälkeen hänet lähetettiin Suomeen, nk. Saksalaisena vapaaehtoisena, mutta vietti suurimman osan ajastaan Venäjällä. Sodan loppuun mennessä Hassel oli taistellut jokaisella rintamalla lukuunottamatta Pohjois-Afrikkaa ja ylennyt Luutnantin arvoon.

Jäätyään Venäläisten vangiksi Berliinin Tiergartenilla, Hassel vietti neljä vuotta, vuosina 1945-1949, sotavankina Venäläisillä, Amerikkalaisilla, Ranskalaisilla ja Tanskalaisilla vankileireillä. Sven Hassel ja hänen vaimonsa Dorthe hääkuvassa Vapautumisensa jälkeen hän oli matkalla liittyäkseen Ranskan muukalaislegioonaan, kun hän tapasi tulevan vaimonsa Dorthe Jensen:in. Dorthe sai hänet muuttamaan mielensä, ja hän onnistui saamaan työtä autoteollisuuden parissa Tanskassa. Sven ja Dorthe vihittiin avioliittoon Tammikuun 6. päivä 1951 ja heillä on yksi poika nimeltään Michael, joka syntyi vuonna 1952.

Vankileireillä olonsa aikana hän alkoi kirjoittaa mille tahansa paperinpalalle, jonka sattui löytämään. Dorthe rohkaisi häntä keräämään muistiinpanonsa kirjaksi, ja vuonna 1953, neljästoista kustantamo, jossa hän kävi, viimein hyväksyi käsikirjoituksen 'De Fordømtes Legion'['Tuomittujen Legioona'].

Vuonna 1957, Sven Hassel sairastui Kaukaasialaiseen kuumeeseen, sairaus, jonka hän sai sodan aikana, ja aiheutti täydellisen halvaantumisen. Hän parantui vasta vuonna 1959. Tänä aikana hän sai Englantilaiselta kustantajaltaan kirjeen, jossa tämä ilmoitti, "Älä lopeta kirjoittamista". Kaksi uutta kirjaa julkaistiin - 'Kuolema Telaketjuilla' ja 'Aseveljet' - Ja pian hän oli kansainvälisesti tunnettu. Sven Hassel (Copyright Erik Haaest) Tuon ajan jälkeen, kaikki neljätoista kirjaa on käännetty 18 kielelle, ja julkaistu useammassa kuin 50 maassa. Kirjat ovat myyneet yli 50 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Viidestoista kirja on tekeillä, Suomalainen nimi todennäköisesti 'Ihana Romahdus' - käsitellen todennäköisesti Hitlerin salamurhayritystä Heinäkuussa 1944.

Vuonna 1964 Sven Hassel muutti Barcelonaan Espanjaan, jossa hän yhä asuu ja kirjoittaa. Sven Hassel elokuvan 'Rangaistuspartio' kuvauksissa Hänen kirjansa ovat loppuunmyytyjä monissa maissa - vaikka tällä hetkellä ne ovat Suomessa bestseller-listan kärjessä. Neuvottelut uudesta kustannussopimuksesta ovat parhaillaan käynnissä, ja on varmasti mielenkiintoista nähdä 90-luvun reaktiot niin raakalaismaisen rehellisiin ja tuhman hauskoihin tarinoihin.

Huomaa:- Versio Sven Hasselin tarinasta, jollaisena sen kertoo Erik Haaest, on ehdottomasti kiistetty Sven Hasselin ja hänen perheensä toimesta. Tämä kyseinen tarina on löydettävissä muualta Webissä, jos joku tuntee tarvetta lukea se.

Dan Smith
July 1998
Finnish translation by Juha S. Nieminen

Home - Books - Biography - Characters - Email - Mailing List - Copyright Notice